Снимка БулфотоДупката в бюджета на Националната електрическа компания е надхвърлила 5

...
Снимка БулфотоДупката в бюджета на Националната електрическа компания е надхвърлила 5
Коментари Харесай

Според енергетици: Загубите в енергетиката надхвърлиха 5 млрд. лв.

Снимка Булфото

Дупката в бюджета на Националната електрическа компания е надхвърлила 5 милиарда лв.. Това оповестиха специалисти от Българския енергиен и минен конгрес. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова оспори цифрата и разгласи, че задълженията са свити спрямо 2014-та година, заяви Нова тв.

От Българския енергиен и минен конгрес пресмятат, че НЕК генерира загуби, а повода е недоброто ръководство. „ Сумиране на тези цифри надвишава 5 млрд.  Повишението на цената на ел. силата е трета стъпка, само че не е и първа стъпка, с цел да се върви към решаването на проблемите с недостига ”, разяснява Антон Иванов от Български енергиен и минен конгрес.

Дълговете в енергетиката идвали от три държавни сдружения – НЕК, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток ” 2 и „ Топлофикация - София ”. Министърът на енергетиката оспори размера им.

„ Аз не знам от кое място господин Иванов борави с сходни данни. В НЕК, с помощта на тези ограничения, които бяха подхванати, тарифният недостиг е сгънат и понижен до минимално количество ”, сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Заради производството на сила от въглища ТЕЦ-овете заплащат за въглеродни излъчвания. Държавата покрива таксата, в това число и на част от частните.

На въпрос по кое време американските централи ще стартират сами да си купуват излъчванията, а не НЕК да им ги купува и българската страна, Пеккова отговори: „ Ами, това е добър въпрос. Разговорите в тази посока се водят, знаете, с посредничеството на Европейска комисия ”.

Допълнителен удар по родния пазар нанася вносът от страни, които не са част от Европейски Съюз. „ В един миг се оказва, че ние ставаме по-неконкурентно способни от нашите съседи, които нямат този ангажимент да купуват излъчвания или да съблюдават избрани правила ”, уточни Петкова.

Цената на тока се образува като микс от производството на сила от разнообразни източници – измежду които са ВЕЦ-овете, топлоцентралите и възобновимите енергийни източници. С писмо от през вчерашния ден работодателските организации оспориха претенциите на притежателите на дребни ВЕИ-та да бъдат обезщетени в допълнение. Според тях те към този момент били получили двойно финансиране. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР